Skyltdockans historia

Skyltdockan och dess historia

Historien är rik och intressant gällande skyltdockor. Den återfinns i många olika format, storlekar och material.

Skyltdockans nisch har gått i vågor från att vara abstrakt till realistisk för att sen gå tillbaka. Från början var skyltdockan ämnad för presumtiva sjuksköterskor och deras undervisning. Mannekäng/provdocka eller modedocka kommer från början av de små "modedockor" gjorda i trä som sändes mellan hoven i Europa för att visa senaste mode så att skräddare kunde se och studera de nya linjerna och stilarna. Första gången man påträffat dessa är från år 1398. Den första skyltdockan/bysten med huvud kom nån gång på 1830-talet. En tysk vid namn Fred Stockman började år 1849 att serietillverka skyltdockor.

Skyltdockan har också sin början hos skräddaren och var mer till för att kunna få fram rätt storlekar än att visa kläderna. Den var ett arbetsredskap i skräddarens tjänst. Den fungerar fortfarande till viss del för detta ändamål omen modern fabriksproduktion har andra metoder. Dock finns idag s.k. skräddarbyster för såväl skräddaren som för klädesvisning.

 

Ganska snart började skyltdockor att användas mer flitigt för visning av kläder för återförsäljare och diversehandel. Skyltfönstren blev större och modern ljussättning fick skyltdockan att göra sig lämplig för visning i skyltfönster. På 60-talet kom en bättre kvalité med glasfiberteknik som möjliggjorde tillverkning av skyltdockor mer realistiska.

Genom tiderna har olika former och material används till skyltdockor, men som sagt så kom glasfibermaterialet för att stanna och blev det i särklass viktigaste och mest använda materialet. På 1950-talet använde man ett vaxliknande material men det visade sig att materialet formligen smälte av solljuset då dem stod i butikernas skyltfönster. Tidigare arbetade man även med pappersmassa, trä, läder och tyg. Idag används även latex som ett material och är i en klass för sig då man vill ha verklighetstrogna dockor. Det materialet kan ge ett extremt realistiskt utseende, men även det kan vara värmekänsligt.

Skyltdockans storlekar har förändrats genom åren och idag är kvinnor något större än tidigare. Om än man inte kunnat tro det då man tycker att dagens moderna dockor är allt för trådsmala. Det trådsmala idealet har sin tid i 80 och 90-talet med storlekar 34-36. Dessförinnan så hade modellerna både bredare axlar och markerade midjor i storlekar runt 38. Dock ser vi just nu ett trendbrott genom att många börjar ta in mer större dockor. Det trådsmala är inte lika inne längre och vi vet väl egentligen inte huruvida den trenden ska bestå eller inte.

De kvinnliga modellerna är både längre och större idag, runt 180 cm medan omkring 70 och 80-talet låg dess längd på runt 175 cm. Dessutom så skiljer storlekarna länder emellan. Både Frankrike och Tyskland har smalare modeller än våra svenska men en europeisk standard kommer att tas fram och skall gälla för hela branschen. Storlekstabellerna ritas om för att vi idag helt enkelt är större än tidigare. Kändisar har alltid fått "stå" modell för skyltdockans stil och storlek. Så beroende på vilket ideal vi har för tiden samt klädmode så har skyltdockan fått dessa typiska drag. Exempelvis så hade vi på 80-talet många trådsmala modeller.

Skyltdockan har ändrats många gånger under åren vad gäller ställning, posering, ansiktsutryck och attityd. Från de realistiska dockorna till abstrakta och flexibel posering. Tekniken gör det idag möjligt med abstrakta skyltdockor, vilket många föredrar framför den traditionella hudfärgade dockorna. Idag säljs också mycket av headless och torsosdockor både vad gäller abstrakta och traditionella. Så skyltdockans vara eller icke vara lever vidare i allt större utsträckning verkar det som. Skyltdockan används också än mer flitigt inom sjukvårdsutbildning och anatomiundervisning mm. I undervisnings och träningssyften används ofta en blandning av glasfiber och latex.

 

Realistiska skyltdockor

Vad är realistiskt och hur långt kan man gå vad gäller att framställa allt för realistiska skyltdockor? Många diskuterar huruvida man ska ha abstrakta, realistiska, traditionella eller rasdockor. Dem olika modellerna fyller väl sitt syfte och man bör ta i beaktning vilken sorts kläder man ska visa och vilket budskap och profil man som företag har för övrigt.
Realistisk skyltdocka

En del anser att man bör ha abstrakta för att vara neutral i ras. Dockan är då vare sig European, Afrikan, Latin eller Asiat. En del tycker om headless för att man vill betona visning av kläder och inte utseendet i sig. En del tycker tvärtom att man ska visa upp en snygg och realistisk skyltdocka för att höja upp eller visa hur beklädnad verkligen kan se ut på en riktig människa.

Rörliga skyltdockor och extremt realistiska ser vi inte mycket av i Sverige, men på andra platser i Europa och i USA kan man se detta oftare. Dessa har egentligen till uppgift att få kunden att stanna upp och iaktta, skapa ett intresse och därmed gå in i butiken. Detta kan komma att bli vanligare även i Sverige, medan en del anser det bara vara ett sätt att stjäla/förskjuta uppmärksamheten från själva beklädnaden. En viss opinion finns mot allt för realistiska skyldockor. Vissa protester har hörts mot utställare som använt helt nakna skyltdockor med en allt för realistisk look.

  
Kvinnlig skyltdocka

Kvinnlig skyltdocka

Den kvinnliga skyltdockan är klart dominerande i våra affärer, men är inte så konstigt med tanke på att det finns mer klädesaffärer för kvinnor än för män. Intresset för kläder är också större hos kvinnor än hos män. Då en kvinna köperin skyltdockor så ser hon först till hur dennes kläder skulle passa på modellen. Därefter ser hon till storleken och därmed till vilket köpgrupp hon vänder sig till. De vanligaste storlekarna idag är från 36 och upp till 38. 42 och vi ser också att gravida skyltdockor säljer allt mer. Den trådsmala catwalk-looken är just nu inte det som är hetast längre.

En ökning av kvinnliga skyltdockor med större byst har också ökat i antal och då seriöst framställda, ofta i underklädesbutiker. Generellt kan man säga att kvinnliga dockor väljs utefter hur dina kvinnliga kunder ser ut. I alla fall i möjligaste mån. Man skiljer också numera på vuxna kvinnliga dockor mot ungdomsdockan. Ungdomsdockan har ett tydligare flickutseende och inte allt för sällan kan du se att dess posering är mer ihopsjunken och med fötterna pekandes inåt.

  

Manlig skyltdocka

Manliga skyltdockor har hitintills främst används till att visa beklädnad. Vi ser dock en tydlig förändring här och den manliga skyltdockan ska idag vara väldigt manlig. Muskler och mage ska visas med tydliga drag. Också skäggväxt och polisonger förekommer i allt större utsträckning. Tonårsdockor är något som formligen exploderat senaste årtiondet och här kan vi också se skillnaden mellan en vuxen mansdocka mot en ungdomsdocka. Ungdomsdockan är betydligt smalare och inte alls samma exploaterade muskelpartier. Och just nu återfinns en grunge stil vad gäller ungdomsmodet vilket tydligt märks hos våra ungdomliga skyltdockor.

Manlig skyltdocka
  

Flexibla modeller

Flexibla skyltdockor kan många gånger vara väldigt användbara. Speciellt då man ska bekläda dem. Självklart är det både enklare att klä på en formbar docka som att ställa den i önskvärda positioner. Speciellt då det gäller att visa barnkläder har de formbara dockorna vunnit mark. Dock har de flexibla dockorna allt som oftast inte något ansikte. Antingen är de headless eller rena i tyg. De formbara dockorna har också oftast ett högre pris. Om du endast ska ha EN skyltdocka för din visning så kan en flexibel formbar docka vara ett bra alternativ.

 
Skyltdocka barn

Barnskyltdocka

Barnskyltdockor är något som verkligen rusat iväg mot tidigare, då dem inte alls fanns i samma utsträckning. Det beror med all säkerhet på att barnkollektionerna och försäljning av barnkläder växt lavinartat de senaste 20 åren. Idag finns därför en uppsjö av barnskyltdockor att välja på. Oftast finns modeller från åldrarna 2-14 år. Därefter tar ungdomsdockan vid. Vanligt på barnskyltdockor är att använda skulpterat hår.

  

Peruk eller inte peruk

Huruvida du skall ha peruk på din skyltdocka eller inte beror till stor del på vilken typ av skyltdocka du ska visa och vilka sorts kläder. På en realistisk docka passar vanligtvis en peruk medan på en abstrakt docka passar det vanligtvis inte. Omän det sista året (2013) skett ett trendbrott där. Till skillnad mot oss riktiga människor så har skyltdockan nästan uteslutande alltid en snygg och välformad skalle/huvudform. Detta gör att en docka utan peruk ser snygg ut ändå. Den har också samma hudfärg som den övriga kroppen.

Skyltdocka med peruk

Med takt efter att männen numera inte allt för sällan är skalliga av naturen eller har valt att raka sitt hår så har skallighet fått en annan dignitet. Män visas därför självklart oftare än kvinnor utan peruk för att visa en naturligare och ibland lite tuffare look. Ett skulpterat hår vare sig det gäller kvinnor eller män är oftast kortklippt. Därför går det ofta att använda en peruk på sådana skyltdockor utan att det ser konstigt ut.

Materialet idag hos peruker varierar men oftast så är det tillverkat av någon typ av polyester, syntetisk fiber av kanekalon. Perukerna kan därför se oerhört äkta ut, men är oftast svåra att vårda eller kamma. Bästa vård för denna typ av peruk är att helt enkelt bara kamma peruken med dina egna fingrar eller en grovtandad kam. Dra fingrarna genom håret tills du harfått fin stil på håret igen. Och det bästa tipset jag kan ge vad gäller vård av skyltdocksperuk är att alltid vara ytterst varsam med. Då du inte ska använda dem så låt dem inte ligga på en hylla utan sätt upp peruken på en huvudbonad.

 
Etniska skyltdockor

Etniska skyltdockor

Tidigare fanns skyltdockan enbart som European eller Amerikan. Numera kan man hitta de flesta nationaliteter så som Afrikaner, Européer, Asiater, Latinamerikaner, men också helvita eller helt svarta. Har du svårt att välja etniskt ursprung på din skyltdocka så kanske du ska välja en neutral abstrakt modell. De är neutrala i sin etniska ras. Idag finns också många olika färger på ögonen och därtill så finns dockor idag som bär ögon i form av glaskulor. Dem ser extremt äkta ut med djup och ögonfärg som överrensstämmer väl med riktiga ögon.

Plast eller fiberglas

Som vi nämnt tidigare så blev glasfiber ett material som kom för att stanna. Dock ser vi numera plast som ett material som kommer allt starkare.Det här beror på att plasten idag har blivit bättre, billigare och i högre kvalité. Med hjälp av olika blandningar av plaster så kan man idag få fram ett material som lämpar sig mycket väl till för att efterlikna hud. Därtill så kan också själva sminkningen bli både bättre och lättare att lägga. Plast anses också som ett miljövänligt alternativ då den faktiskt är helt återvinningsbar.

Glasfiber är dock det material som dominerar marknaden. Detta av både tradition och smidighet. Smidigt vad gäller den hantverksmässiga delen vid formgivning etc. Däremot så är tillverkningen av glasfiberdockor inte särskilt billig. Det har dock kommit ett glasfibermaterial idag som man kallar för FRP(Fiberglass-Reinforced Plastics). Med detta menas en blandning av plast, polyester förstärkt med fiberglas.

Skyltdocka visad som plast och som glasfiber

 

Skyltdocka modell större

"Större modeller"

Modeller som ligger på storlek 44 kommer allt starkare, men har ännu inte fått något stort genombrott. Några butiker tar in dem och allt som oftast bemöts det av positivt gensvar. Dock så avaktar många och väntar och ser om det kommer att slå eller inte. Butiker som just specialiserat sig på större storleker tar självklart in dessa modeller men vi ser nu att även butiker som saluför de mindre storlekarna också köper dessa större skyltdocksmodellerna.

 


© Butiksinredarna. Om ni vill använda delar av dessa texter, så se då till att hänvisa till källan med denna länk: https://butiksinredarna.se/content/11-skyltdockor