Montering av skyltdocka

Att montera ihop eller isär en skyltdocka är inte särskilt svårt, och fungerar på liknande sätt oavsett modell och märke.

Alla skyltdockor förutom sittande eller liggande levereras med en fotplatta i metall eller glas, ofta fyrkantig, rektangulär eller rund. Både platta fot och vadstativ-pinne följer så gott som alltid med.
Fotpinnen används med fördel då den står stadigast på den samt då du inte ska ha skor på dockan, (ifall du nu inte vill göra hål i skon förstås). I annat fall används vadstativet.

En skyltdocka består oftast av 7 olika delar. Börja alltid med montering av fotplatta.

  1. Placera den ena underdelen i fot eller vadstativ
  2. Sätt fast ben Nr 2 mot ljumske på underkropp. Ofta kan det vara lika enkelt att lägga delarna ner för att sätta ihop dem innan du fäster den på fotplattan.
  3. Gå vidare med att fästa överkroppen/torson på underdel. Det finns egentligen bara två typer av fästen för detta. Bajonett eller EJ bajonett. Har du modell bajonett så fungerar det som namnet antyder att överkroppen skall vridas på plats för att sitta kvar i sin position. Har du inte bajonett så kan du enkelt bara trä över med hjälp av styrpinne eller flera styrpinnar. (Detta illustreras på bilder längre ner.)
  4. Fäst fast armarna i axelpartierna. Här finns flera typer av anordningar, bajonett, tryck & skjut-ner eller bara vanliga hakar. De flesta anordningar möjliggör "rörliga" armar förutom hakvarianten som har ett fast läge.
  5. Händerna ska på plats och här finns oftast bara två modeller på fästanordning, bajonett eller tryck. Båda varianterna är så gott som fullt vridbara.

montering-av-skyltdocka.jpg

 

Här visar vi de olika varianter på fästanordningar för de olika dearna på en skyltdocka.

skyltdocka-bajonett.jpg

stand.jpg

 

Fot och vadstativ fäöljer som "regel" med ALLA skyltdockor.

Barndockor kan i vissa fall sakna vadstativ dock.

ALLA våra skyltdockor har någon form av bajonettfattning mellan torso och underdel förutom serie.

Se video hur du monterar en skyltdocka.